Wildkamperen en ardoisières in de Ardennen

Vrijdagavond was ik zoals gewoonlijk weer in Kanne te vinden waar ik met Samana en Tycha gezellig ging BBQ-en en slacklinen op ons vaste plekje. Ons plan was om naderhand onze abseil-technieken te gaan oefenen, maar net nadat we klaar waren met eten kwamen er nog 2 kameraden op bezoek en werd het zo gezellig dat we de hele avond op dezelfde plek gebleven zijn.

Zaterdagmiddag had ik met Tycha en Mariska afgesproken om naar de Ardennen te gaan met als doel te hiken, ondergrondse leisteengroeves te zoeken en en nachtje wildkamperen. Op onze bestemming wachtte Thomas samen met Yves al op ons.

In de Ardennen liggen talloze leisteengroeves waarvan een aantal groeves toeristisch te bezoeken zijn, maar er zijn ook vele vergeten en verlaten groeves waarvan de meeste zijn dichtgemaakt. Soms, heel soms is er wel ergens een open gaatje dat toegang biedt tot deze donkere en ruwe ondergrondse groeves. We begonnen met een groeve die ik samen met Thomas vorig jaar al eens had bezocht:

Vervolgens gingen we op zoek naar nieuwe groeves, waarvan ik ongeveer wist waar ze ergens moesten liggen, maar geen exacte GPS-Coördinaten had. Dit resulteerde in een pittige hike langs steile heuvelwanden, op zoek naar de ingangen. Tegen de avond staakten we de zoektocht, helaas zonder resultaat, en keerden we terug naar de parkeerplaats om vervolgens een overnachtingsplaats te vinden. Net voor het donker werd vonden we deze verlaten bosweg waar we volledig uit het zicht stonden en op enkele wandelaars na ongezien konden overnachten. We dronken nog een welverdiend biertje bij een bescheiden kampvuurtje en gingen moe maar voldaan slapen. De volgende ochtend werden de tentjes meteen weer opgeruimd, nog voor ik uit de bus kwam en een foto kon maken.

Rond de middag gingen we met nieuwe moed en energie verder op zoek naar de groeves die we gisteren probeerden te vinden. Wederom resulteerde het in een pittige hike door onherbergzame heuvelwanden, dit keer wel met succes.

Nadat we de leisteengroeve volledig verkend en gefotografeerd hadden keerden we weer terug bovengronds en genoten nog even van het stralende zonnetje en het mooie uitzicht vooraleer we weer naar de auto’s wandelden. Als afsluiter aten we nog een frietje bij de lokale frituur, namen we afscheid van Thomas en Yves en reed ik met de 2 dames weer naar Kanne.

 

BertBeckers Geschreven door:

2 Reacties

 1. Ghislain
  16 september 2017
  Antwoord

  Ja vind ik geweldig leuke foto’s. Maar hou het veilig

  • BertBeckers
   17 september 2017
   Antwoord

   Bedankt! Uiteraard houden we het altijd veilig. We zijn altijd zeer goed voorbereid en kennen de mogelijke gevaren. Inmiddels heb ik dan ook ruim 10 jaar ervaring met het ondergrondse, dus we weten waar we mee bezig zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *