Herfstpracht in Mullerthal

Maanden heb ik er naar uitgekeken om tijdens de herfst naar Mullerthal te gaan om¬†te genieten van de prachtige natuur. De laatste weken was het dan ook ongeduldig wachten op de eerste herfstkleuren, maar afgelopen weekend was het dan eindelijk zover. Eigenlijk wilden we een weekend eerder gaan, maar toen zagen de bomen nog veel ¬†te groen en besloot ik om het nog enkele dagen uit te stellen. Donderdagochtend vertrok ik dan eindelijk richting Luxemburg. Onderweg had ik afgesproken met Thomas die ook absoluut mee wou. Afspreken op een parking is ook zo saai, dus besloten we elkaar binnen in een verlaten kerk te treffen en nog snel enkele foto’s te maken.

Vervallen Kerk

Vervallen kerk

Na het korte bezoek aan deze vervallen kerk reden we verder Berdorf. Onderweg maakte Thomas nog enkele leuke foto’s van mijn busje.

Entering Luxembourg

Tussen de rotsen

Als uitvalsbasis kozen we voor Camping Martbusch in Berdorf, waar ik tijdens mijn vorig bezoek in 2015 ook al eens een nachtje in een tent heb doorgebracht. De camping is uitstekend gelegen, vlakbij het rotsgebied waar de prachtige wandelroutes en mountainbikeroutes doorheen lopen. Ook onder de klimmers is deze camping geliefd omdat er vlakbij een prachtig rotsklim gebied gelegen is. Op het sanitair valt niets aan de merken en ook de prijzen vallen zéér goed mee. De campingplaatsen zijn ruim genoeg, maar mogen wel eens opnieuw ingezaaid worden. Als het regent kunnen sommige plaatsen nogal wat modderig zijn. De quickstop voor campers zag er dan wel prima uit.

Na ons ge√Įnstalleerd te hebben op de camping maakten we een wandeling naar het uitkijkpunt vlak achter de camping waar¬†we konden genieten van de prachtige herfstkleuren:

Uitkijkpunt Berdorf

Vanaf het uitkijkpunt kan je diverse wandelroutes door de prachtige rotsvallei. Sommige routes zijn best avontuurlijk en leiden je langs steile ladders, smalle kloven en ondergrondse doorgangen. Het is echt een aanrader voor iedereen die een beetje avontuurlijk is aangelegd en van natuur houdt.

Het is opvallend dat langs bovenaf de bomen allemaal mooie oranje kleuren hebben terwijl het in de rotsvallei het net zo groen is als in de zomer. Dit komt door het vochtige microklimaat dat er heerst en de vele mossen en varens die er groeien.

Berdorf

Vallei berdorf

Vallei Berdorf

Vallei Berdorf

Vallei Berdorf

Vallei Berdorf

 

Vallei Berdorf

De eerste z√©√©r productieve dag sloten we af met een flesje champagne, gewoon omdat het kan ūüôā Thomas kon het immers gebruiken gezien hij desondanks de lage temperaturen nog steeds vrijwillig in zijn zomertentje overnacht.

Vrijdag begonnen we de dag met een wandeling naar de bekende klimzone om daar wat te gaan abseilen. Tijdens het abseilen maakte Thomas enkele leuke foto’s van me:

Abseilen

img_2185

Na de nodige dosis adrenaline, wat een goede remedie voor een kater blijkt te zijn, bezochten we de Schiessent√ľmpel watervallen in Mullerthal. Het fotograferen van de watervallen met zeer lange sluitertijden in alle herfstglorie was voor mij persoonlijk het hoofddoel van de reis. Dankzij een speciale grijsfilter die ik voor de lens plaats kan ik overdag ook fotograferen met bijzonder lange sluitertijden, tot zelfs 4 minuten lang. Dit zorgt voor een prachtig melkachtig effect in het water. Maar met zulke lange sluitertijden kost het wel een hoop geduld om foto’s te kunnen maken zonder toeristen in beeld.

Schiessent√ľmpel Watervallen

Inmiddels kreeg ik telefoon van Bram dat hij ook onze richting uit kwam en samen met zijn vriendin Josephina ons kwam vergezellen voor enkele dagen. Nadat we klaar waren met fotograferen trokken we weer naar de camping. In afwachting haalde Thomas de slackline boven en kletsten we wat met de buren. Ik was aangenaam verrast van de gemoedelijke sfeer die er heerste op de camping. Al snel hadden we goed contact met onze buren, ongeacht de verschillend in leeftijd of stand. Kamperen buiten het seizoen met minder aangenaam weer zorgt blijkbaar voor een grotere band dan tijdens het hoogseizoen.

 

Na het avondmaal besloten we een nachtwandeling te maken richting Hohllay, een door mensenhanden uitgehouwen rots waar molenstenen ontgonnen werden. Een ideale locatie om creatief te wezen met licht.

Hohllay

Hohllay

Hohllay

Op terugweg vonden we ook nog een vuursalamander wat een relatief zeldzame soort is.

Vuursalamander

Zaterdag maakten we een lange wandeling vanaf Hohllay tot aan de Sieweschloeff nabij Echternach.

dsc_0445

dsc_0464

Na de vermoeiende wandeling kookten we ons avondmaal op de camping, genoten we van een warme douche en trokken we terug de natuur in om te relaxen bij een kampvuurtje. Josephina was zo vriendelijk om inmiddels mijn dreadlocks weer bij te werken, wat hoognodig was.

Zondagmiddag wilden we weer gaan abseilen, maar helaas waren we niet de enige en waren alle klimwanden reeds in gebruik. Het  was wel leuk om te zien hoe zowel jong en oud langs de rotsen omhoog klommen.

Abseilen zat er dus niet in voor vandaag, maar dat kon de pret niet drukken en dus maakten we wederom een mooie wandeling in het prachtige gebied rond Berdorf.

 

dsc_0649

‘s Avonds nestelden we ons wederom gezellig rond het kampvuur en genoten we met een biertje nog even na van het leuke weekend. Na het ontbijt op maandagochtend namen we afscheid en gingen we elk onze eigen weg weer op.

BertBeckers Geschreven door:

3 Reacties

 1. mertens
  29 oktober 2016
  Antwoord

  wonder mooie foto’s
  ik ben ook met fotografie bezig maar de waterval zo als jullie lukt me niet
  de wandelingen zijn er mooi, het gebied ken ik
  voor te klimmen ben ik te oud
  ik kijk wel met hartpijn naar de leuke dingen die jullie doen

 2. 4 januari 2017
  Antwoord

  Prachtige omgeving. Al jaren mijn favoriet.
  Ook de camping waar jullie geweest zijn ben ik al vaak geweest.
  Niet alleen in de zomer is het Mullerthal prachtig,
  maar zoals jullie ervaren hebben ook in de herfst.
  Maar in de winter is het net zo mooi.
  De planning is dat we in de lente met vrienden weer een weekend die richting op gaan.

 3. omar
  5 augustus 2019
  Antwoord

  Hallo,

  Prachtige foto’s dat jullie maken.
  Welke wandelroutes moet je volgen om dit rotsgebied te kunnen bezichtigen?
  Graag zou ik naar dit gebied willen gaan om er te gaan wandelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *